Ukinila sem nočno dojenje

Znano je, da se nekateri malčki dojijo pogosteje kot novorojenčki. Iz dveh izkušenj lahko to potrdim. Zadnji meseci so bili zame res naporni, kar se dojenja tiče. Ne vem kaj ali koga naj krivim, a Maksim se je zadnje čase dojil dobesedno po cele noči. Zaspal je med dojenjem in čim je izgubil občutek bradavice v ustih se je že prebudil. Tokrat mi je prekipelo.

Tega sploh nisem imela v načrtu, zgodilo se je povsem spontano in moram reči, da je bilo uspešno. Bil je petkov večer, kot že nič-kolikokrat je zaspal med dojenjem in me ni izpustil. Trajalo je že dve uri, v tem času se je Sofi popolnoma sama pripravila za spanje in celo zaspala vmes, ko je enostavno doseglo mojo mejo. Vzela sem mu dojko, odpravila sva se v kuhinjo in opravila zelo pomemben pogovor.

“Maksim dovolj je bilo. Ne zmorem več, preutrujena sem, tudi jaz moram spati in tudi sisi si mora malo spočiti. Noč je in od sedaj naprej tudi sisi ponoči spi.”


To je sicer zelo kratek opis pogovora vendar si najbrž lahko predstavljate v katero smer je šel. Ni šlo gladko in brez protesta. Logično, vzela sem mu najljubšo stvar na svetu. Jokal je in bil je jezen, tolažila sem ga in ga objemala, mu dovolila čutiti to jezo in mu prigovarjala, da razumem, da je jezen in vem, da mu je hudo. Trajalo je približno dobro uro. Na koncu se je le umiril in zaspal v mojem objemu. Tisto noč se je zbudil le dvakrat. Že to je bila precejšnja zmaga zame.

Ko se je prvič zbudil tisto noč, je bil scenarij podoben večernemu. Jokal je, ker ni bilo dojenja, jaz sem mu pa zopet prigovarjala, da vem da mu je hudo ter, da je žalosten. Ne vem koliko časa je trajalo, vendar je tudi tokrat uspešno zaspal nazaj. Pri drugem bujenju sem ga le obrnila na drugo stran in že je spal.

Zjutraj presenetljivo ni imel potrebe po dojenju, jaz mu pa nisem niti ponujala. Pozno popoldne se je želel dojiti, jaz sem imela pa že preveliko napetost v dojkah, zato sem ga podojila. Tu sem opazila, da je malo bolj pričel ceniti celotno izkušnjo dojenja. Ne prosi več vsakih pet minut in vzame si čas za cartanje.

Naslednji večer me je malček presenetil. Pospremila sem ga v posteljo, ga pokrila, nakar mi reče “bay” in mi pomaha za lahko noč. Odšla sem v svojo posteljo, on je pa zaspal v dveh minutah. Šok! Veselje ni trajalo dolgo, tisto noč se je namreč zbudil petkrat. Na koncu je pristal v moji postelji, a na očetovi strani, name je bil očitno jezen.

Vsak naslednji večer je bila zgodba podobna. Malo cartanja, malo jokanja, precej pogovora in žalovanja. Čiste formule za uspavanje še nisem ugotovila, saj vsak večer zaspi drugače. Enkrat ga zibam, drugič mu pojem, tretjič ga malo masiram, odvisno kaj mu v tem momentu paše. Najpomembnejše je, da vsak večer obnoviva zgodbo, da sisi več ni za spanje ter, da mu je zaradi tega hudo. Vsaka noč je čedalje boljša in zelo hitro se bližamo prespani.

Dojenja nisem povsem ukinila, še vedno se doji enkrat dopoldne in enkrat pozno popoldne ali pa pred spanjem. Vesela pa sem, da mi je uspelo ukiniti nočno cuzanje v prazno, ker me je pošteno izčrpavalo. Na Facebook-u sem zapisala, da sem ga ukinila zgolj zato, ker se meni ne da več in ne zato, ker bi bil dovolj velik in podobni nesmisli.

Zagovarjam iskrenost, zato sem tudi pri odstavljanju od nočnega dojenja ubrala ta pristop in nisem dojenja nadomestila z nobeno dudo, flaško ali ninico, prav tako pa nisem nočnega uspavanja prepustila možu ali babici ampak sem vse izpeljala sama. Izkazalo se je za uspešno, a vseeno moram poudariti, da tega nikakor ne bi počela pri mlajšem otroku. V obzir je treba vzeti tudi otrokovo zrelost in pripravljenost, njegovo razumevanje situacije in to, da je prebrodil vsaj tiste najmočnejše separacijske krize.

Še vedno se vsak večer pogovarjava o tem, da sisi več ni za uspavanje in, da sedaj zna zaspati brez. Ravno danes mi je odgovoril “brez” in se odpravil v posteljo ter v mojem objemu zaspal v slabih petih minutah.

Morda bom sedaj imela kaj več časa za še kakšno novo blog objavo. Pogrešam pisanje bloga.

Iskreno, Dijana

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja