Ne delajte si NEPOPRAVLJIVE škode!

Poletje je pred vrati, kar smo hujšali smo hujšali, ne? Bullshit!

Žensko telo po porodu je ranjeno. Ne najdem primernejše besede. 9 mesecev je raslo novo bitje v njem, telo je premikalo organe, raztegovalo maternico, mišice, vezi in kožo, premikalo sklepe in širilo medenično dno. Po porodu ne bo nikoli več isto! In potem smo bombardirani z vseh strani s postavnimi zvezdnicami dva tedna po porodu in podobne neumnosti. Če lahko one, zakaj ne bi še me? A kar očem ni vidno, ne boli? Ali pač?

Jaz sem suha in na prvo žogo ne ravno dober primer tega pametovanja. A vam hitro predstavim še drugo stran. Imam diastazo, to sem povedala že toliko krat, da grem že sebi na živce. Poleg tega imam grozljivo povešene mišice spodnjega dela trebuha in tudi tiste medeničnega dna. Če pretečem dva koraka, imam občutek, da mi bo nekaj ven padlo, tiste mišice tam spodaj čutim nekje pri kolenih! A to se ne vidi! Ker sem suha! In vam povem še nekaj. To BOLI! Seveda redno delam pravilne vaje za ojačanje teh mišic, a to traja, in mislih da jih bom morala delati še celo življenje, če ne želim tvegati kakšnih hujših in trajnih poškodb. Ali pa, če bom še kdaj noseča. Posledice tega znajo biti precej hude. Od inkontinence do prolapsa medeničnih organov. Kar poguglajte.

img_20180607_0939551381022637140981347.jpg
Značilen popek poporodnih težav. MOJ popek.

Srce me boli, ko vidim mamico nekaj mesecev po porodu teči. Vem, da smo obsedene s svojim videzom, tudi sama sem, ne bom lagala, a kaj ko smo bile tako vzgajane! Še bolj žalostno je, da smo naučene ugajati! Prija nam, ko nam nekdo reče, da smo lepe! Ker majhna punčka je lepa, redko kdo ji reče, da je pametna. Ali bognedaj pogumna. Ker pogum je rezerviran za fantke! Nekoč je nek direktor ene izmed največjih kozmetičnih korporacij izjavil “žensko prepričaj, da je grda, in prodal ji boš vse.” In prav ima, idealne potrošnice smo!

Drage mame, če telovadite po porodu, poskrbite za to, da vam najprej strokovnjak preveri stanje in oceni tveganje. Poiščite nekoga, ki se spozna na žensko telo po porodu, še najbolje žensko, ki je sama dala to čez. Ker realno, moški nikoli ne bo mogel razumeti, kakšen je občutek tam spodaj. Končno se je začelo osveščati tudi na tem področju in vadbe za mame, ki vključujejo poskoke in tek, bi morale biti prepovedane. Za vedno! Če že počnete to, naj vam bo cilj zdravje in ne lepota.

Morda se vam zdi, da pretiravam, a vedno več zgodb slišim o težavah po porodu. Niso osamljeni primeri. Preveč jih je, le da jih ženske še kar naprej ignoriramo. Ker česar ne vidiš, ne boli? Ne v tem primeru.

Iskreno, Dijana

One thought on “Ne delajte si NEPOPRAVLJIVE škode!

  1. Jaz sem srečna, ker sem spoznala pravi vadbo za po porodu. Ttenerka sicer nima še otrok, ima pa izjemno količino znanja. Mi smo drlale vaje, ki so bile za nas primerne. Telovadbo sem začela obiskovati, ko je bil sin star 3 mesece. Vse vaje so bile prilagojene zame. Oziroma bolje rečeno, vsaka mama je dobila vaje, ki so bile prilagojene zanjo. Glede na pretečen čas od poroda, telesno stanje, težave,… Ogromno je bilo povdarka na pravilni drži, diastazi in medeničnem dnu.
    Priporoćam vsem. Gib za vse

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja