Ne povedat mamici!

Za praznik dela smo se po res napornem dnevu odpravili spat. Čeprav smo bili na morju, smo tudi tam ubrali isto rutino. Sofi ima navado, da se pred spanjem razgovori in izpove. Tokrat mi je povedala, da ji je nekdo dal za poskusiti Coca colo.

Najprej je v meni zavrelo. Potem sem se umirila in se z njo o tem pogovorila. Sama ne vidim popolnoma nobenega smisla v tej pijači. Prvič je zanič, drugič je nezdrava, povzroča nešteto nevšečnosti in bolezni in edini razlog, da je še vedno v obtoku, je agresivni kapitalizem. Jaz pri svojih tridesetih je ne pijem in ne razumem, zakaj bi to dajala svojim otrokom.

Saj vem, kaj si mislite. “Od enega požirka je ne bo pobralo!”

No, ni ravno res. Takoj mi je bilo jasno, zakaj mi je tisti dan tarnala, da jo boli trebušček. Njeno telo je namreč še vedno dovolj čisto in nezapacano, da prepozna stvari, ki mu škodijo. Gre za poživilo, polno svinjarije, ki povzroča odvisnost. Zakaj jim ne ponudite, ne vem, korenja? Zakaj vedno samo nezdrave stvari? Pa nismo mi doma zgolj in samo bio in eko in sadje in zelenjava. Ampak nekatere stvari so pač no-go. Sploh pri zelo majhnih otrocih.

Sita sem že tega, da se vedno ignorirajo zahteve staršev. In poleg tega, se to začini še z besedami “ne povedat mamici”. Kaj otroka s tem učite? Niso neumni, ne podcenjujte jih. Otrok točno ve, komu lahko zaupa, in jaz očitno nekaj že počnem prav, da mi moja hči take stvari pove. Tudi, da ji je bilo rečeno, da ne sme povedati. S tem otroka ne učite lagati točno določeni osebi, ampak ga učite zgolj lagati. Ne čudite se, ko boste zelo kmalu izgubili težko pridobljeno zaupanje.

Če je kaj, kar mi je poleg zdravja res pomembno pri otrocih, je to iskren odnos, prežet z zaupanjem. Vedno se trudim biti iskrena in pristna in otroci mi to vračajo. Učijo se z zgledom. In če doma ne pijemo omenjene pijače, ne vidim nobene potrebe, da jo drugi zalagajo z neumnostmi. In coca cola je samo pljunek v morje. Prispodoba. Začne se s sladkarijami in nadaljuje v nedogled. Seznam je res dolg.

Ne razumem potrebe po kupovanju ljubezni s hrano in igračami. Ponavljam, otroci niso neumni. Vedo, kdo jih ima res iskreno rad. Začutijo.

Iskreno, Dijana

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja