Najine formule ljubezni

13 let je že. 13 čudovitih let ljubezni, vzponov in padcev ter skupnega vztrajanja in poslušanja srca. Včasih se mi dozdeva, da živim pravljico. Tisto “in živela sta srečno do konca svojih dni.” Zato je čas, da napišem tudi nekaj o nama.

Spoznala sva se, ko sva bila srednješolca, ko sva iskala lastno identiteto in krog družbe, ki bi odgovarjal. Spoznala sva, da sva ustvarjena en za drugega. Sorodni duši, ki se poznata že od nekdaj. Kljub vsemu sva doživela neodobravanja, vmešavanja okolice, a nikdar nisva klonila pritisku. Vedno sem bila namreč mnenja, da si s partnerjem ustvariš družino in dom, ne s prijatelji. A vseeno je nekaj pravil, ki se jih drživa v najinem odnosu.

MEDSEBOJNO SPOŠTOVANJE

To je ključno. On je on in jaz sem jaz. Vsak od naju je v osnovi človek, ki si zasluži spoštovanje. Začne se že pri osnovni celici, dialogu. Vse prevečkrat sem priča parom, ki se prepirajo na res podle načine, zraven uporabljajo tako žaljive besede, da jih sovražniku ne bi namenil, kaj šele nekomu, ki ga ljubiš. Tega ne prakticirava. Tudi, ko se ne strinjava, se res trudiva, da se pogovarjava spoštljivo. Če pride do dretja, kar je pri nama res redko, naju ne boste slišali pošiljanja v pisane marjetice. Morda sem ravno zato najino vezo včasih dojemala kot, da se nikoli ne kregava. Ker sva znala vedno spoštljivo reševati težave.

ZAUPANJE

Preprost primer: oba poznava vse kode in šifre telefonov in kartic, a ni potrebe po brskanju in preverjanju. Prav tako, če kdo od naju želi vpogled, ga brez problema dobi. Kar je izjemno redko. Vsak ima pravico do zasebnosti. Ta je s prihodom otrok sicer kršena precej pogosto, sploh ko pride do obiska kopalniških prostorov, ampak o tem kdaj drugič. Težko si predstavljam, da bi bila med nama neka sumničavost, da bi en drugega neprestano nekaj preverjala brez razloga. Če ni zaupanja, ni vredno ljubezni.

POGOVOR

Priznam, za slednjega nama primanjkuje časa odkar imava otroke. Vedno pa je bil del najinega življenja. Velja tako pogovor o vremenu, kot tisti o politiki in celo duševnih težavah. Včasih je dovolj že, da se pred spanjem izpoveva en drugemu, kaj sva počela ta dan, kdo naju je razjezil in kdo nasmejal. Včasih so pa samo trači, haha. Tišina ubija. Imava tudi navado, da se slišiva po telefonu večkrat dnevno, tako brez razloga, za brezveze, “Kako si, kaj delaš, pogrešam te…” In NE, ne kličem vedno jaz!!

PRIJATELJSTVO

Moj partner je moj najboljši prijatelj. Za vsako težavo bo prvi izvedel on. Za vsako vprašanje se bom najprej obrnila nanj. In vsako veselje bom vedno delila z njim. Dejstvo. Sem spada tudi druženje ob kavici, žuranje, izleti in potovanja. Vse to sva vedno počela skupaj. Nemalokrat sem slišala pripombe čez to, češ, daj pusti ga malo naj gre sam s kolegi ipd., kjer kritiki niso vedeli, da me je ON povabil na tekmo, in da dejansko obstajamo ženske, ki RADE gledamo nogomet (samo igro in ne nogometašev). Vedno sem bila njegova najbolj zvesta navijačica. Sedaj, ko smo družina, so naša druženja še bolj pestra in večinoma vse počnemo vsi skupaj.

SKLEPANJE KOMPROMISOV

Veščina, vredna truda, ki zagotovi dolgo in srečno delovanje. Pri nama deluje nekoliko drugače. Če en želi v Portorož, drugi pa v Maribor, ne bova šla v Ljubljano. Ponavadi greva najprej v Portorož in nato še v Maribor, haha.

Obstaja še ena stvar v najinem odnosu, ki je ne morem šteti pod pravilo, in to je kemija. Nima racionalne razlage, no morda se najini feromoni fantastično ujemajo, ne vem, a če te ne bi bilo, najverjetneje tudi naju ne bi bilo. Navsezadnje je le ona kriva, da sva se sploh zagledala že prvič. 😉

Iskreno, Dijana

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja