( . )( . )

Ker se bliža svetovni teden dojenja, sem se odločila tudi sama podati nekaj informacij in izkušenj na to temo. Večkrat zasledim, da je dojenje pravljica. Že res ampak šele ko osvojiš njeno veščino. Ker dojenje je veščina. In je garanje.

Moja zgodba o dojenju se je začela že v prvi nosečnosti, za kar sem hvaležna sama sebi in svoji trmi. Ravno v tistem času se je na facebook-u formirala skupina za podporo dojenju Dojiva se, prava zakladnica znanja in informacij. Pa čudovitih žensk.

Na dojenje se je potrebno pripraviti. Večinoma so bodoče mame samo prepričane v besede “bom dojila”. Že, že, pozitivna naravnanost je ključna. Potem se pa pojavi prva težava. Pa druga. In stota… O nakupu vozička (ki je itak bolj za mamo kot za dojenčka) naredimo cele študije, zakaj se potem isto ne informiramo o dojenju? Ker je nekaj naravnega in normalnega, najbrž? NAROBE! Živimo v svetu kapitalizma, farmacevtski lobi je eden izmed močnejših. Verjeli ali ne, uspeli so razširit prepričanja, da ženske niso sposobne dojiti. Kot tudi, da niso sposobne roditi brez protibolečinske pomoči. Začne se že v porodnišnici. Zdravstveno osebje po večini NIMA POJMA o dojenju. Pa prideš na prvo posvetovalnico, kjer te psihirajo, da se otrok ni poredil do grama natančno (ker je živina za zakol?!?). O dojenju se je nujno potrebno informirat!!

V prvi vrsti priporočam branje knjig 10 P-jev za uspešno dojenje in Želim dojiti. Tam izveste za vse težave in napore, poze in nebuloze, ki se širijo po svetu. Glavni problem je ta, da je razširjenih preveč informacij in to predvsem napačnih! Ki seveda vodijo v dodajanje adaptiranega mleka in opuščanje dojenja. Črpanje na 3 ure? HA HA HA! Moji otroci bi stradali, resno. Ena izmed najpogostejših napak, ki jih opažam, se začne že v porodnišnici. Ko ločijo otroka od mame in mu nato dajo “samo malo” dodatka, češ ker mama še nima mleka. ITAK, DA GA NIMA! Ima pa mlezivo, ki je zlata vredno! Pa ne samo to. Veste kako se pride do mleka? S sesanjem, dojenjem! Čeprav se zdi, da je na suho. Mleko ne pride kar samo od sebe. Povpraševanje = ponudba, in če otrok ne sesa tudi dojke ne dobijo informacije, da morajo kaj proizvesti. Potem pa pride neka brihta in ti reče, daj si malo izčrpaj, boš videla koliko mleka imaš. NAROBE! NOBENA črpalka ni efektivna kot je prisesan dojenček. No, da ne naštevam še vseh ostalih težav, preberite in se informirajte.

Če pa tudi po prebranem pride do kakršnih koli težav (ki jih ni malo), svetujem obisk svetovalke za dojenje. Mamami in Srčna, hvala ker sta me še dodatno spodbudili, da pišem o osveščanju. Ne obsojam, če se mama iz bilokakšnega razloga odloči za adaptirano mleko. Želim le prikazati realno stanje. Ko osvojiš veščino, doživiš pravljico. Toliko za uvod, več pa naslednjič.

Iskreno, Dijana

newproject_1_original (1)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja