So res razvajeni?

Zadnji zapis blogerke Mami z načrtom me je spodbudil k razmišljanju in pisanju tega. Kako okolica pametuje, da boš dojenčka razvadil, če ga dvigneš vsakič ko zajoka. V te debate se ne bom spuščala, saj je že od nekdaj jasno, da otroka z ljubeznijo ne moreš razvadit.

Danes pišem o podpori domačih, babic in dedkov, predvsem moje mame in tašče. Izjokavanja pri nas ni. Enostavno ne obstaja. Vsi smo občutljivi in do nekje celo alergični na otroški jok. OK, pustimo zdaj tiste fore, ko hočejo čokolado v trgovini. Ko se pa oglasi tisto nebogljeno bitje, ki ne pozna druge komunikacije kot jok, smo pa vsi na nogah. Če je pri meni, gre avtomatsko na zizo, moč navade 🙂 Če pa slučajno ni pri meni? Vsi, dobesedno VSI, se odzovemo! Najbližji ga hiti mirit in cartat, če ne uspe, sem v sekundi zraven. Ponavadi je že topel objem dovolj, da se pomiri, edino če gre res za hudo lakoto.

IMG_20170707_174608_344.jpg

Ne predstavljam si, da bi mi osebe, ki so mi najbližje, še govorile, da naj ga pustim jokat. Znorim! Mislim, da bi se bila celo sposobna distancirat in popolnoma izolirat. To je za moje pojme mučenje! Saj zaspi, ja že, ampak na račun česa? Na račun otrokovega zdravja, zaupanja in integritete! Zaspi iz obupa, ker se nihče ne odzove!

Tega pa res ne bi dovolila!

Srečna sem, ker imam v družini somišljenike, da mi vsaj na tem področju ni treba biti nepotrebnih bitk. In še bolj sem srečna, ker imajo moji otroci tako čudovite in empatije polne stare starše, na katere se lahko vedno zanesem. In tega ne jemljem za samoumevno, ker vem, da ne bojo večno z nami.

Sofije nikoli nisem pustila jokat. Vedno je bila vsaj v mojem objemu. In veste kaj? Vseeno se je ‘naučila’ spati ponoči in to takrat ko je njej odgovarjalo, ko je bilo njeno telo sposobno tega. Če sem lahko riskirala svoj spanec na račun žuranja, ne vem zakaj ga ne bi na račun ljubezni svojih otrok. Še celo življenje bom imela čas spati, moji otroci so pa samo enkrat majhni.

Iskreno, Dijana

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja