Priprave na porod

Dva poroda, eno telo. Čemu taka razlika? Kako je lahko en porod tako naporen, drugi je pa minil kot da sem šla na kavo? Ja, na porod se je treba pripravit in ni enostavno. Potrebno je delo, predvsem delo na sebi. Ni dovolj, da greš sproščen in brez razmišljanja rodit. Potrebno je znanje. In to je tisto, kar je zaslužno za to, da je bila moja druga izkušnja tako izpolnjujoča.

Na drugi porod sem se pripravljala na dva načina. Najprej je potrebno poskrbeti za fizično pripravljenost. Porod je maraton in za nekaj takega je potrebno biti precej vzdržljiv. Sama sem se tokrat udeležila joge za nosečnice pri Nani. Naj omenim, da je Nana nekatere vaje prilagodila mojemu telesu zaradi težav z diastazo še iz prve nosečnosti (moje telo ti je hvaležno!). Prvih nekaj obiskov sem izgledala kot slon v visokih petah, popolnoma nesposobna za večino vaj. S časom sem jih osvojila in napredovala, kar se je hitro začelo poznati na mojem počutju, gibljivosti in okretnosti. Tudi križ me je  nehal boleti in bolečine med lopaticami zaradi dojenja Sofije so počasi izginjale. Sama joga je botrovala temu, da sem lahko skakala po postelji v porodni sobi 😀 In še bonus, rit je postala bolj čvrsta po porodu celo bolj kot je bila prej. Mamice smo tam nekje dva meseca po porodu itak mehke kot nek puding in tale rit me je prav ‘vrgla na rit’ 😀

Druga stvar, ki mi je odprla nova obzorja, so pa psihične priprave na porod. Za začetek sem prebrala knjigo Modrost rojevanja (Ina May Gaskin), absolutno biblijo za nosečnice. Če se mene vpraša, bi morali ginekologi na prvem pregledu poleg materinske knjižice dodati še tole. Nato sem se udeležila še delavnic pri duli Špeli Peternel. Najprej kapo dol in vse pohvale tej ženski, tako energijo redko zaznaš! Na njenih delavnicah sem končno razumela zakaj je se moj prvi porod odvil tako kot se je. Kakšni strahovi in motilci so bili prisotni, da ni bilo napredovanja. Odprlo je stare rane, na dan so prišle podzavestne travme iz preteklosti, celo ranega otroštva. Mimogrede, zgodbice naših mam, kako so se mučile po tri dni, ne koristijo nikomur. Spoznala sem dejstvo, da porod kot ga poznamo iz porodnišnic, še huje – filmov, nimajo prav nobene veze z resničnim porodom. Industrializacija sveta nas je toliko odmaknila od zavedanja lastnega telesa in zaupanja lastni intuiciji, da smo ženske prepričane, da nismo sposobne rodit. Grozljivo. Kako so nam oprali možgane. Da je porod nujno boleč. In to, da te priklopijo na CTG in položijo ležat (bruh) je samo butasta rutina, da je njim lažje. Najbolj me je razžalostilo dejstvo, da je prevelik odstotek porodov sproženih čisto nepotrebno, in da je vse preveč carskih rezov zaradi nenapredovanja, ki so ga sami sprožili. Veste koliko žensk poznam, ki so prišle z rednimi popadki v porodnišnico, tam se jim je pa vse ustavilo? Sproščeno okolje je ‘MUST’!! In, roko na srce, hladna porodna soba s kopico neznancev to ravno ni. Medicinski model rojevanja res ni naklonjen ženskemu telesu. No, jaz sem besedno zvezo ‘porodna bolečina’ izbrisala iz spomina za vse večne čase! POROD JE LAHKO ČUDOVIT!

vecno-hvalezna-za-to-izkusnjo

Na Špelinih delavnicah sem se seznanila z raznimi tehnikami lajšanja popadkov, kako se da vplivat na hitrejše odpiranje in mnogo tega. Tisto dihanje, ki ga pokažejo v šoli za starše, ne vem kje so ga pobrali, ker nima nobenega efekta. Milijon drugih načinov je. Ne želim sedaj tu zastoj podajat njenega znanja, saj je cena delavnic smešna v primerjavi s količino informacij, ki jo odneseš. Posvetili smo se tudi ključni, prvi uri po porodu. Kako zelo pomembna je za uspešno dojenje in okrevanje ter spoznavanje z novim bitjem.

Na zadnji delavnici je tema poporodno obdobje in tu spoznaš kako zelo pomembno je sodelovanje med partnerjema po prihodu novorojenčka za ohranitev veze, ker hormoni v kombinaciji z utrujenostjo ali celo poporodno depresijo spravijo marsikoga na kolena. Da spet pohvalim Denisa, tu je diplomiral. Ostalim obiskom pa brez slabe vesti naročite, da vam prinesejo hrano in pospravijo stanovanje, dojenček se njihovega obiska ne bo spomnil, ve si boste pa pomoč zapomnile za vse večne čase.

Še za konec, sam porod in količina zdravil, prejetih med rojevanjem, vplivata na okrevanje (in še marsikaj drugega). Prvič se še lep čas nisem spravila k sebi. Sedaj? Drug svet! Vseeno počivam, saj veste, 6 tednov po porodu si z eno nogo v grobu 😉

Iskreno, Dijana

0 thoughts on “Priprave na porod

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja